לשאול מפתח או מתכנת ׳מה זה לינוקס?׳, זה ממש כמו לשאול מנעולן ׳מה זה צילינדר?׳. לינוקס היא מערכת הפעלה הוותיקה ביותר (קיימת עוד משנות ה- 90), המוכרת והנפוצה ביותר בתחום הקוד פתוח. למעשה, אפשר לומר שלינוקס ״יושבת״ מתחת לכל התוכנות האחרות שמפתחים עושים בהן שימוש ותפקידה לקבל בקשות מאותן התוכניות ולהעבירן לחומרת המחשב.
כיום רוב המפתחים מעדיפים לעבוד עם לינוקס, למרות שקיימות אלטרנטיבות נוספות טובות לא פחות. בואו נראה למה דווקא מערכת ההפעלה לינוקס היא המבוקשת והאהובה על חברות פיתוח ומפתחים וכיצד לינוקס יכולה להועיל למפתחים בעבודה היומיומית שלהם?
מה זה לינוקס?
אז כמו שהבנתם, לינוקס היא מערכת הפעלה הנחשבת לאחת היעילות והבטוחות לעבודת פיתוח. ההתפתחות שלה במשך השנים הביאה אותה למקומה הנחשק ולעובדה שרוב השימוש היום-יומי הממוחשב כיום נשען על לינוקס, בין אם במחשב, באינטרנט, בסמארטפונים ואפילו במכשירים מסוימים הנשענים על תוכנות ותקשורת בין מכשירים.
לינוקס מול מערכות הפעלה אחרות
לינוקס דומה בפרמטרים רבים למערכות הפעלה אחרות המוכרות בשוק כמו Windows, macOS (לשעבר OS X) או iOS. כמוהן, גם ללינוקס יש ממשק גרפי ואותם סוגי תוכנות שמשתמשים רגילים לעבוד איתם ביום יום כמו מעבדי תמלילים, עורכי תמונות, עורכי וידאו וכו׳. עם זאת, היתרון הבולט בלינוקס שאפשר להשתמש במחשב או בכל מכשיר אחר כדי להפעיל תוכנות שיופעלו בלינוקס, בין אם מדובר על mac של אפל או מחשבי Windows. הוורסטיליות הזו מהווה יתרון בולט על פני מערכות הפעלה אחרות, ומכאן הפופולריות שלה.
אבל לא רק, לינוקס גם שונה בהיבטים מסוימים וחשובים ממערכות הפעלה אחרות, במיוחד בעובדה שהיא מבוססת על קוד פתוח. הקוד המשמש ליצירת לינוקס הוא חינמי לחלוטין וזמין לכולם לצפייה, עריכה ומשתמשים בעלי הכישורים המתאימים יוכלו לתרום רבות למשתמשים אחרים ולהקל עליהם את העבודה.
בנוסף לכך, הליבה של מערכת ההפעלה לינוקס מאפשרת ליהנות ממגוון רחב של תוכנות, כאשר המשמעות היא שלינוקס ניתנת להתאמה אישית למשתמשים, מבחינת היישומים כמו מעבדי תמלילים ודפדפני אינטרנט, בקיצור הכל ניתן להחלפה והתאמה אישית. משתמשי לינוקס יכולים גם לבחור רכיבי ליבה, כמו איזו מערכת תציג את גרפיקה ואת רכיבי הממשקים האחרים הנמצאים בשימוש יומיומי, שזהו עוד יתרון מהותי.
יתרון נוסף ששווה להזכיר הוא יכולות השליטה גבוהות של המשתמש על המערכת. לדוגמה, חיבור גבוה יותר ל'מאחורי הקלעים' של החומרה ומהירות גבוהה יותר וחסכוניות, מאחר והיא פחות מסחרית ממערכות הפעלה אחרות שהזכרנו כאן.
אז מי באמת משתמש בלינוקס?
כיום מתכנתים, מפתחים, ומומחים מעולמות ההייטק הם הקהל היעד העיקרי של לינוקס, אך ניתן לומר שגם חברות ואנשים פרטיים בוחרים בלינוקס עבור השימושים השונים שלהם, מכיוון שהשרתים שלהם מאובטחים, השימוש בו גמיש מאוד (תודות להיותה מערכת בעלת קוד פתוח) וניתן לקבל תמיכה מקהילה גדולה של משתמשים בכל רחבי העולם.
כיום כמעט כל מה שסביבנו עובד באמצעות לינוקס החל ממכשירים חכמים, טאבלטים של אנדרואיד, מכשירי Chromebook, התקני אחסון דיגיטליים, מכשירי וידאו אישיים, מצלמות, מכשירים לבישים כמו שעונים חכמים ועוד. ואם כבר דיברנו על טכנולוגיות, גם מערכת המחשב של רכבים פועלת באמצעות לינוקס.
זה הזמן ללמוד לינוקס!
עקב הפופולריות של מערכת לינוקס והחיוניות שלה לסביבת הפיתוח בחברות הייטק, לימודי לינוקס מבוקשים מאוד וקיימת דרישה לידע בתוכנה במשרות הייטק רבות, ולכן מי שרוצה להתקדם ולהתפתח בתחום התכנות חייב להכיר את המערכת היטב.
לימודי לינוקס מתאימים גם לחסרי רקע או תואר אקדמי ובהמשך אפשר להתקדם ללימודי פיתוח תוכנה, וכך להשתלב בשוק העבודה במגוון רחב של משרות נחשקות בעולם ההייטק.