ליצירת קשר
whatsapp
לימודי הייטק ב-INT LIVE
טלפון
agile מה זה

לצד הידע המקצועי הנדרש לכניסה לתחום ההייטק, לעיתים נראה שמדובר גם בלמידה של "שפה" ותרבות ארגונית שלמה. אחד הסמלים הבולטים של התרבות הארגונית בהייטק, בארץ ובעולם, הוא מתודת העבודה שנקראת אג'ייל (Agile). המילה "Agile" מקבלת לעיתים פרשנויות שונות מחברה לחברה, אבל תמצאו אותה טבועה לכל רוחב הסקטור הטכנולוגי.
 במאמר זה נסביר מה זה Agile, מאיפה זה בא, ואיך זה מיושם בפועל – תוך התמקדות ביישום נפוץ בשם סקראם (Scrum).

היסטוריה קצרה: מאיפה התחיל הרעיון של Agile?

שיטות ניהול מדעיות (היסודות הרחוקים)

כבר במאה ה-19 ניסו ארגונים גדולים לפתח שיטות שיעזרו להגביר יעילות תפעולית. אחד הראשונים שזוהו עם המגמה הזו היה המדען הגרמני פרדריק טיילור, שטען שהמציא שיטה מדעית לייעול עבודת התאגידים. אף שבדיעבד חלק מהמסמכים שלו לא היו מבוססים דיים, הוא תרם לתפיסה שצריך וניתן להגדיר שיטות עבודה חדשות לצורך ניהול פרויקטים באופן מיטבי.

המניפסט שהתחיל הכל

בשנת 2001 התפרסם מסמך קצר בשם "Manifesto For Agile Software Development", שנכתב על ידי 17 מתכנתים בכירים בעמק הסיליקון. המסמך כלל 12 עקרונות שנועדו להנחות את עולם פיתוח התוכנה לשיטות עבודה גמישות וזריזות. המניפסט התפשט במהירות, והחברות והארגונים שהחלו להשתמש בו פיתחו פיצולים, הסמכות וכנסים עד שהפך למעין “דת” בעולם ההייטק – ואפילו מעבר לו.

תעשו את זה מהר, תעשו את זה Agile

Agile מבוססת על הרעיון שלא תמיד אפשר לדעת מראש את כל דרישות המוצר או את צורכי השוק, ולכן כדאי לפתח אותו בצעדים קטנים. כך, אם משהו משתנה – אפשר לבצע התאמות בקלות, בלי לזרוק לפח חודשים של עבודה.

 עקרונות מרכזיים באג'ייל:

  • עבודה בצוותים קטנים ודינמיים
  • מדידת התקדמות לפי קוד עובד (Working Software) ולא לפי דוחות תיאורטיים
  • קשר מתמיד עם הלקוח ומשוב שוטף כדי לעדכן ולכוון את המוצר

ומה אם לא אג'ייל ? : ההבדל בין Waterfall ל-Agile

שיטת המפל (Waterfall)

בעבר, פרויקטים רבים נוהלו בשיטה הליניארית שנקראת "מפל מים", שיטה זאת תיארה עשייה שלב אחרי שלב כשלרב לא ניתן להתחיל שלב לפני שמסתיים השלב שקודם לו.

לדוגמא:

  1. איסוף צרכי לקוח
  2. תכנון מפורט
  3. עיצוב
  4. פיתוח
  5. בדיקות
  6. הצגת המוצר המוגמר ללקוח

אמנם שיטה זו ממוסדת וברורה, אך אם מתברר שהמוצר לא עונה לצרכי הלקוח או שמשהו השתנה באמצע – לעיתים קרובות נדרשים "לחזור אחורה" באופן מסורבל ויקר.

הגישה האג'ילית

בשיטת Agile, עובדים במחזורים קצרים שנקראים Sprints.
בכל Sprint מפתחים חלק מהמוצר, מציגים אותו ללקוח, מקבלים פידבק, ומעדכנים את ההמשך בהתאם. כך נמנעים ממצב של השקעה מאסיבית בתכנון ארוך טווח שיכול להתברר כ מיותר עם שינוי הדרישות.

מה זה אג'ייל בפועל: Scrum כדוגמה מרכזית

סקראם (Scrum) היא אחת השיטות הנפוצות ביותר ליישום אג'ייל. הנה כמה מאפיינים מרכזיים שלה:

  1. ספרינטים קצרים
     העבודה מחולקת לפרקי זמן קצרים וקבועים (לרוב שבועיים), שנקראים "ספרינטים" (Sprints). בכל ספרינט הצוות מגדיר מטרות ברורות, מפתח חלק מהמוצר, ובסוף הספרינט מקבל פידבק ממשתמשים או מנציג הלקוח.

  2. פגישות יומיות (Daily Standup)
     מדי יום, הצוות מתכנס במהירות (כ-15 דקות) כדי לסקור מה הושג מאז הפגישה הקודמת, מה מתוכנן להיום, והאם יש מכשולים שדורשים התייחסות.

  3. Sprint Review
     בסיום כל ספרינט בוחנים את התוצרים שהושגו ומקבלים משוב. זה הרגע שבו מחליטים כיצד להתאים או לשפר את התכנון לספרינט הבא.

  4. Retrospective
     לאחר סקירת הספרינט, הצוות מקיים פגישה נוספת שבה מדברים על תהליך העבודה עצמו: מה עבד טוב, מה צריך לשפר, ואילו שינויים כדאי להכניס להמשך.

סקראם מדגישה שיתוף פעולה, שקיפות ומשוב מתמיד. זו הסיבה שבארץ לא פעם מחליפים ללא משים בין אג'ייל לסקראם – כי סקראם היא יישום מאוד נפוץ של העקרונות האג'יליים.

Agile ולין (Lean): השראה מטויוטה

הרבה מרעיונות האג'ייל נשאבו מהעולם התעשייתי, ובפרט מ"גישת הלין" (Lean) של חברת טויוטה. טויוטה דגלה בעקרונות כמו שיפור מתמיד (Kaizen), צמצום בזבוזים והתמקדות בערך ללקוח. עקרונות דומים מוצאים באג'ייל, המעודדת צוותים לפעול באופן יעיל, לחפש איפה אפשר לקצר תהליכים ולהתמקד תמיד בשיפור ובשביעות הרצון של הלקוח.

אז מה צריך לדעת?

ל-Agile יש גרסאות ופרשנויות שונות, אך הרעיון המרכזי זהה: פיתוח ב"צעדים קטנים", שיפור מתמיד, ומשוב שוטף מהלקוח. אם אתם רוצים להשתלב בהייטק, כדאי מאוד להכיר את העקרונות האג'יליים ולהבין כיצד הם מיושמים בפועל (למשל, באמצעות סקראם).

בשורה התחתונה

Agile היא לא רק שיטת עבודה – אלא תפיסה כוללת של פיתוח מוצר תוך הסתגלות מתמדת לשינויים ודגש על עבודה שיתופית. סקראם הוא דוגמה מרכזית ליישום העקרונות הללו, עם ספרינטים קצרים ופגישות תדירות, המבוססות על משוב ושיפור מתמיד.
 מי שמבין את עקרונות האג'ייל ויודע ליישם אותם, יקבל יתרון משמעותי בעולם ההייטק – וגם בתחומים נוספים שבהם הצורך בגמישות ותהליכים קצרים הולך וגדל.

לעוד מידע על תחומים מתוך קורס DEVOPS

לקביעת שיחת ייעוץ חינם

    שיחה עם נציג

    דילוג לתוכן