![קוד פתוח מה זה בעצם](https://www.int-college.co.il/wp-content/uploads/2024/05/קוד-פתוח-מה-זה-בעצם.jpg)
הכוונה במושג "קוד פתוח" היא לתוכנה שקוד המקור שלה גלוי, בדגש על קוד הניתן לשימוש חופשי, לעריכת שינויים ולהפצה מחודשת לכל אדם ואדם. לרוב, תוכנות קוד פתוח מפותחות בצורה קולקטיבית על ידי קהילה של מפתחים. תפיסת העולם שקיימת סביב הקוד הפתוח, גורסת כי התכנות שייך להמונים, ולא לארגונים הגדולים ותאגידי הענק. שמו השני של המושג "קוד פתוח" הוא "תוכנה חופשית" (מושג שנקבע על ידי ריצ'רד סטולמן, ראש "המוסד לתוכנה חופשית"), אשר קבע כי המטרה המרכזית של הקוד הפתוח והתוכנה החופשית, הינה לשמש כערך חברתי הפתוח לשימוש לטובת הכלל. שפת הפייתון, אחת משפות התכנות הנפוצות ביותר בקרב חברות וארגונים ברחבי העולם, מבוססת על קוד פתוח. כמו כן, בפועל מרבית אתרי האינטרנט בעולם נבנו בפלטפורמות מבוססות קוד פתוח כמו למשל וורדפרס (הידועה והנפוצה במיוחד), דרופל, מערכת ההפעלה לינוקס, ג'ומלה ועוד.
הנושא של קוד פתוח רלוונטי עבור ה-Data Scientists (מדעני נתונים). תפקידם של אנשי דאטה סיינס הוא ליצור יתרון עסקי-תחרותי עבור הארגון אליו הם משתייכים. יתרון זה נובע מן מיכולות גבוהות בכל הקשור לניתוח נתונים, והפיכתם לתהליכים ואוטומציות במערכות השונות, או במילים אחרות להביא לשיפור וייעול תחזיות ומודלים. על מנת לעשות זאת, אנשי דאטה סיינס משתמשים בעיקר בתוכנת הקוד הפתוח פייתון.
מהם היתרונות של קוד פתוח עבור Data Scientist?
מערכות קוד פתוח מציעות למדעני נתונים מספר יתרונות משמעותיים:
זמינות ונגישות
תודות לכך שהשימוש בקוד הפתוח הוא חינמי, הדבר מאפשר למדעני הנתונים לעשות שימוש בקוד קיים, ולערוך עליו שינויים ככל שירצו, ללא עלויות נלוות, היות והוא זמין ונגיש לכלל.
ייעול זמנים
עצם העובדה שמדובר בקוד קיים, מדעני הנתונים לא צריכים להתחיל "להמציא את הגלגל" ולבזבז זמן יקר בכתיבת הקוד הבסיסי. תודות להימצאות הקוד הפתוח, הם יכולים לגשת ישר לעניין ולהתאים את הקוד לצרכים של הארגון והמערכות שלהם, מה שיחסוך להם בזבוז זמן יקר.
אמינות ומהימנות
הקוד הפתוח, עבר מיד ליד של מספר מתכנתים ועודכן עד להגעתו למצב הנוכחי, המשמעות היא שהוא מותאם לחידושים השונים שהתרחשו ברחבי הרשת, מה שיפחית הופעת באגים וכישלון בזמן אמת.
כל אלו יחד, מביאים לחיסכון גדול בזמן ובעלויות עבור חברות וארגונים, וחיוניים לתפקידי ה-Data Scienties בכל הקשור לשיפור תהליכים ואוטומציות בארגון.
שפת הקוד הפתוח של עולם התכנות
השפה המוכרת והנפוצה ביותר כיום בכל הקשור לקוד פתוח ולעולם התכנות, היא ללא ספק שפת הפייתון. הקוד המקורי של שפת הפייתון זמין לציבור, ללא צורך בתשלום כלל, מה שאומר שכל מתנת יכול להשתמש בו לצרכים שלו, לשנות אותו ולהפיץ אותו לאחר מכן. הודות לכך ששפת הפייתון הינה קוד פתוח, הדבר מאפשר לקהילת המפתחים לתרום רבות לפיתוח השפה, לתקן כשלים ובאגים ולשפר בצורה משמעותית את הביצועים שלה. בעזרת שפת ה-Python, משימות שונות של ניתוח נתונים, הסקת מסקנות, בניית מודלים ושיפור אלגוריתמים הפכו לפשוטות וזמינות עבור תפקידי ה-Data Scienties. כיום, תודות לכתיבת מספר שורות קוד ניתן להגיע לתוצאות מרשימות, כמו למשל לנתח תמונות, לשפר מהלכי AI ולנתח נתונים רבים.
פייתון וניתוח נתונים
בעולם ההייטק, תפקידים רבים עושים שימוש בקוד פתוח בדגש על שפת הפייתון, כאשר בראשיתם אנשי ה-Data Analysis וה-Data Science. הפייתון מאפשר למנתחי הנתונים לענות על שאלות יומיומיות הקשורות למערכות וביצועי החברה, בעוד מדעני הנתונים נעזרים בשפת הפייתון והקוד הפתוח על מנת ליצור מודלים ותחזיות עתידיות, ואף לתעל תהליכים בארגון.