רובכם שמעתם על ChatGPT וחלק לא קטן מכם אף התנסה בו וראה למה הוא מסוגל, ויותר מכך, הבין למה הוא יהיה מסוגל בעתיד הלא רחוק. אולם אם אתם רוצים להבין באמת מה זה ChatGPT, מה מיוחד בו ואיך הוא עובד, אתם מוזמנים לקרוא את המאמר שלהלן.
ההיסטוריה של ChatGPT בקליפת אגוז
ChatGPT הוא מוצר הדגל של חברה בשם OpenAI מעמק הסיליקון. חברת OpenAI הוקמה בראשית ימיה (ב-2015) כתאגיד ללא כוונת רווח, שנועד לחקור ולהביא את בשורת הבינה המלאכותית להמונים. בין המשקיעים הראשונים של הארגון היה המיליארדר אילון מאסק (שבהמשך התפטר מהחברה, בשל ניגוד עניינים אפשרי שיהיה לה עם הנהיגה האוטונומית של חברת טסלה). עם ההצלחה של החברה, הפכה OpenAI ב-2019 באופן מעשי לחברה רגילה שמטרתה להשיא רווחים, וכיום היא מוערכת על ידי אנליסטים בשווי של כ-90 מיליארד דולרים.
המוצר הכי מדובר ומהפכני של OpenAI הוא ChatGPT. השם מורכב מהמילה צ'אט (שהרי מדובר למעשה בצ'אט-בוט, קרי רובוט שכביכול מנהל איתנו שיחה) ומקיצור של Generative Pre-trained Transformer: גנרטיבי= יוצר; Pre-trained= מאומן מראש; ו-טרנספורמר= מודל של למידת מכונה בתחום של עיבוד שפה טבעית.
ChatGPT הימם את העולם בהצגתו של קונספט חדשני. ראשית, היותו צ'אט-בוט, מהווה ממשק תקשורת חדשני עם הבינה המלאכותית. תיאורטית (בהמשך נסביר למה רק תיאורטית) אנחנו יכולים לדבר עם הבינה המלאכותית של ChatGPT, ולשאול כל שאלה, וכן לבקש כל בקשה. כמו כן, הימם הרובוט את העולם בהיותו גנרטיבי: תיאורטית (שוב, ראו בהמשך), אפשר לבקש מ-ChatGPT לכתוב עבורנו מאמרים, שירים, כתבות, עבודות סמינריוניות, תסריטים ואפילו בדיחות, והוא אשכרה מחולל אותם יש מאין.
בנוסף, ChatGPT הימם את העולם באופן המוצלח יחסית שבו הוא רתם את הקונספט של למידת מכונה. אם אתם עוד לא מבינים מה ההבדל בין בינה מלאכותית לבין למידת מכונה, נסביר שבעיקרון בינה מלאכותית זה משהו תבונתי שמערכת עושה (למשל: כתיבה, נהיגה, ציור וכדומה), והביטוי למידת מכונה מתייחס לטכנולוגיה שבה משתמשים כדי שהמערכת תעשה זאת. חברת OpenAI התמחתה בלמידת מכונה שבה המערכת לומדת באמצעות תקשורת עם המשתמשים וקבלת פידבק אינסופי על התוצרים שלה. ככל שהזמן עובר, המכונה לומדת יותר וכך משתפרת יותר ויותר.
השימושים של ChatGPT
כפי שציינו לעיל, תיאורטית ChatGPT עושה המון דברים. בפועל, לפחות נכון לימים בהם נכתב המאמר הזה, את מרבית המשימות שלו ChatGPT לא ימלא בהצלחה. אי אפשר לנסח פרומפט (נוסח הוראות לצ'אט) כך שהוא יכתוב לנו לבד ובאופן מספק פרק של סדרה, שיר, תוכנה וכדומה.
למה הוא כן טוב כבר היום? לעבודה איתנו בשיתוף פעולה על כל מיני דברים. למשל, אם אנחנו רוצים לבדוק קוד שכתבנו, לא מופרך לנסות להדביק את הקוד הזה בצ'אט של ChatGPT, ולראות אם הוא מזהה בו באגים ותקלות. כמו כן, אם אנחנו רוצים לנסח מאמר, אי אפשר לתת לו לנסח את המאמר לבד, היות והוא פשוט ימציא דברים (בהמשך ניגע גם בזה), אבל אפשר להשתמש במבנה של הניסוח שהוא נותן לנו כדי לשכתב אותו, וכך ליצור מאמרים לא רעים בעצמנו. בדומה לכך, ה-ChatGPT לא יכול להחליף לנו מחקר לאוניברסיטה, אבל כן יכול לתת לנו כיוונים, רעיונות לבדיקה וכדומה. זה באופן מסוים כמו חיפוש בגוגל, רק שהוא ממש מייצר עבורנו תוצרים מסוימים, שבשלד שלהם אנחנו יכולים להשתמש ולשפר. הדגש הוא שכדי להשתמש ב-ChatGPT (והמתחרים שקמו לו לצורך העניין), צריך לעבוד איתו בשיתוף פעולה.
למה לשלם על ChatGPT?
כאמור ChatGPT ו-OpenAI עברו מהר יחסית מתפיסת עולם של עמותה שבאה להרבות טוב בעולם, לתאגיד הפועל לכוונת רווח, ולמעשה מאיים לבלוע את העולם. כיום ChatGPT מציע גירסה חינמית, ולצידה גירסה בתשלום; קשה להאמין שמודל הרווח האמיתי של החברה יתבסס על מכירה בתשלום של המוצר, אבל נכון להיום, אלו ההכנסות של החברה.
מדוע להעדיף את הגירסה בתשלום של ChatGPT? נקדים ונאמר כי ChatGPT משתנה כל הזמן, וכך גם התשובה לשאלה הזאת (לכן, יתכן שביום שבו אתם קוראים שורות אלו, התשובה אינה מדויקת כפי שהייתה בעת כתיבתן). מכל מקום, לגרסה בתשלום יש כמה יתרונות מרכזיים. ראשית, היא מחוברת לאינטרנט, וכך נותנת לנו תשובות עדכניות (בניגוד לגרסה החינמית, המתבססת על אינטרנט שנסרק לפני שנה-שנתיים). שנית, אפשר להוסיף לגרסה בתשלום כל מיני פלאגינים, שמעצימים את היכולת של המכונה. שלישית, הגירסה בתשלום מאפשרת לנו לעבוד עם קישורים, ולאתר עבורנו קישורים. רביעית, היא מאפשרת לנו ליצור בוט אישי שלנו, עם מומחיות המותאמות אלינו ספציפית. חמישית, לפעמים המערכת עמוסה, והמשתמשים בתשלום מקבלים עדיפות בתור לשימוש.
שישית, זוכרים שאמרנו ש-ChatGPT לפעמים ממציא דברים? אז ההמצאות הללו הן חלק מהביקורת על ChatGPT: הצ'אט מתוכנת תמיד לתת לנו תשובה, לאו דווקא מדויקת. לפעמים השאלות הן קלות מאוד, ועדיין הוא לא מצליח לענות, אלא מספק נתונים אקראיים (ולכן צריך לעבוד איתו בזהירות, ולהתרכז במבנה ולא בתוכן). אולם לפעמים הדבר נובע מכך שאנחנו לא מודעים למגבלות המערכת: לגרסה החינמית של ChatGPT יש מספר תווים מוגבל לכל פרומט, ולאחר שעוברים את המכסה, הצ'אט מתחיל פשוט לבלבל שטויות תוך כדי שיחה, מבלי שהוא מעדכן אותנו על כך. לעומת זאת, לגרסה בתשלום יש מגבלת תווים גדולה הרבה יותר (בערך פי ארבעה), מה שמאפשר לנו להוציא יותר מהשימוש בתוכנה.
רוצים לשמוע על קורס דאטה סיינס ובינה מלאכותית במכללת INT? לחצו כאן