אם אתם שוקלים להירשם יום אחד ללימודים גבוהים באוניברסיטה או במכללה, שווה לדעת כי בדומה לתעודת בגרות, כדי לקבל תואר אקדמי יש לעמוד במכסת נקודות מסוימת. כל קורס במוסד אקדמי שווה מספר מסוים של נקודות (בדרך כלל נע בין נקודה לשמונה נקודות), כאשר מספר הניקוד הוא (על פי רוב) נקבע בהתאם לקושי הקורס ולמשך הקורס (כמה שעות שבועיות עושים בכל סמסטר). למשל קורס קצר, שהוא נניח שעתיים אקדמיות בשבוע ומבחן אחד, יהיה בדרך כלל שתי נקודות זכות. לעומת זאת עבודת סמינר או פרויקט, יהיו בדרך כלל שמונה נקודות זכות.
כדי לסיים את התואר, סטודנט נדרש להגיע למכסת הנקודות הנדרשת לאותו תואר. בדרך כלל, תואר ראשון דורש השלמת 120-150 נקודות זכות (יש תארים ראשונים הנמשכים שלוש שנים, ויש תארים ראשונים הנמשכים ארבע שנים), בעוד שתואר שני דורש לרוב בין 30 ל-60 נקודות זכות. בכל תואר יש דרישות מסוימות לגבי מספר נקודות הזכות שיש ללמוד בקורסי חובה לעומת בחירה ובקורסים מתקדמים.
כלומר, סטודנט יידרש לעבור קורסי מבוא מסוימים כדי להיות זכאי לתואר, וחלק ממכסת הנקודות שלו תהיה מוקדשת לאותם קורסים. כמו כן, יהיה עליו לעמוד בדרישות נוספות לאותו תואר, כאשר אותן דרישות יזכו אותו בנקודות (קורס סטטיסטיקה למשל, עבודה סמינריונית אחת או יותר, השתתפות במחקר, קורסים מתקדמים ועוד). יש מוסדות אקדמיים המאפשרים צבירת נקודות (עד מכסה מסוימת כמובן) באמצעות התנדבות או השתתפות בקורסי העשרה; כך מוסדרות אקדמיים מתמרצים תלמידים להתנדב בקהילה או להעשיר את עצמם.
הכרה בנקודות זכות ממוסד חיצוני
מוסדות אקדמיים רבים מאפשרים הכרה בנקודות זכות על קורסים שנלמדו במוסד חיצוני. למשל, ישנם מצבים בהם סטודנט מחליט ללמוד לתעודת הנדסאי, ולאחר מכן רוצה להפוך למהנדס: במקום שילמד שוב דברים שהוא בפועל כבר למד, מוסדות אקדמיים מאפשרים לו להכיר בקורסים שעשה לקבלת תעודת הנדסאי בתור נקודות זכות אקדמיות (ככל שמדובר במוסד לימודי שהמוסד האקדמי מכיר בו כמוסד רציני, כזה שראוי להכיר בקורסים שהוא מעביר כמזכים בנקודות זכות).
בהתאם לכך, למכללת INT יש שיתוף פעולה מובנה עם האוניברסיטה הפתוחה: האוניברסיטה הפתוחה מכירה באיכות האקדמית של הקורסים הנלמדים במכללת INT, ובהתאם מכירה בנקודות זכות של קורסים הנלמדים במכללה, כמזכים בנקודות זכות לקבלת תארים אקדמיים טכנולוגיים. כך מכירה האוניברסיטה הפתוחה (נכון להיום) בקורסים הבאים כמזכים בניקוד אקדמי:
- קורס Full Stack Developer מזכה ב-4 נ"ז.
- קורס Cyber Pro מזכה ב-4 נ"ז.
- קורס דאטה אנליסט מזכה ב-4 נ"ז.
- קורס דבאופס מזכה ב-4 נ"ז.
האוניברסיטה הפתוחה מכירה בקורסים הללו למשך שלוש שנים. כלומר, מרגע קבלת תשובה בדבר ההכרה בקורסים מהוועדה להכרה בקורסים קודמים באוניברסיטה הפתוחה, עליכם להתחיל ללמוד תוך שלוש שנים לכל היותר, אחרת הנקודות הללו מתיישנות. יש לציין כי הציון שתקבלו בקורס לא ישוקלל בממוצע התואר שלכם, אולם כן תקבלו פטור מללמוד את אותם נושאים במסגרת התואר.
למה זה חשוב לדעת שהקורסים הללו מזכים בנקודות זכות? משום שיש סטודנטים שמתלבטים אם לעשות קורס נקודתי או תואר. אולם אם ניקח בחשבון שהקורס מוכר כחלק מהתואר בעתיד, אז אולי שווה לנו להתחיל עם הקורס הקצר יחסית, לראות אם אנחנו מתחברים לתחום (אולי אפילו להתחיל לעבוד תוך כדי), ואז לראות אם נרצה להמשיך לעשות תואר מלא.