תמיד אמרו לנו 'תעשו תואר ראשון ואפילו שני כדי לזכות לעבוד מעבר לדלתות הזכוכית הנוצצות של עולם ההייטק'. אך מסתבר שכיום בועת ההייטק אינה מתנפצת לנו בפנים, ואפילו לא דורשת לעבור מסע מפרך של פסיכומטרי והוצאת תואר. האם מדובר בהזדמנות פורצת דרך לצעירים או לבעלי קריירה שנייה? בואו נראה.
יותר ויותר חברות הייטק אינן מגבילות את רף הכניסה "רק לבעלי תואר ראשון", אם עד לפני כמה שנים היינו חייבים לנפנף לפחות בתואר ראשון בקורות החיים כדי להתקבל למשרת הייטק, כיום כללי המשחק השתנו ונראה כי מגמת התואר הולכת ונכחדת מעולם ההייטק ואת מקומה תפסו בגאווה קורסים מקצועיים, כישורים אישיים ויצירתיות.
מה השתנה בשוק ההייטק?
זה לא סוד שעולם ההייטק דינאמי מתמיד, טכנולוגיות חדשות נכנסות לזירה בקצב מהיר, הישנות נעלמות כאילו בלעה אותן האדמה ומה שלמדנו לפני כמה שנים בתואר הראשון כבר אינו רלוונטי. זוהי הסיבה שלא תמיד מה שאנו לומדים בתואר אכן ישמש אותנו בפועל בשולחן הניתוחים, במיוחד בהייטק. סיבה נוספת היא שכיום שוק ההייטק מכוון יותר לכישרון וידע של שפות תכנות שונות, ולכן חברות מעדיפות קודם כל לגייס מועמדים כישרוניים, לאחר מכן מעומדים בעלי ידע ספציפי בשפת הקוד הדרושה/הטכנולוגיה, ללא קשר אם יש להם תואר או לא. מלבד זאת, כיום חברות משקיעות מאוד בפיתוח העובדים, ולכן אם מדובר על עובד כשרוני בעל ידע בסיסי או ניסיון דל, ניתן להכשיר אותו בעזרת קורסים מקצועיים של כמה חודשים בודדים.
הביקוש רבותי, הביקוש
אם ניכנס לעובי הקורה, נראה כי בסוף שנת 2018 התפרסם נתון מעניין – ישנן כ- 15,000 משרות פתוחות בהייטק בשוק הישראלי. אין ספק שענף ההייטק בצמיחה בישראל, חברות השמה מפרסמות בלי סוף, ולכן הביקוש גובר על ההיצע. כל עוד ישראל תהיה בתנופה שכזאת, מעסיקים ימשיכו למשוך אליהם עובדים כישרוניים, יצירתיים וכאלה שמתמחים בתחום הספציפי הדרוש, ללא קשר לתואר ראשון.
15% מעובדי הייטק אינם בעלי השכלה גבוהה
נתון מפתיע מאוד, דווקא מאשר את מגמת חוסר ההתעניינות בקרב מעסקים בתואר ראשון. כ- 15% מעובדי ההייטק בישראל אינם מחזיקים בתואר ראשון, או שלא סיימו אותו כלל, ונראה כי נתון זה ילך ויעלה. אפשר כמובן להבין את המגמה, הרי כיום ישנם קורסים מקצועיים רבים המכשירים עובדים ישירות לתחום ההייטק, ללא בזבוזי זמן על נושאים שאינם רלוונטיים, אלא מעניקים מעטפת מידע מקצועית בתחום הספציפי כדוגמת לימודי cyber, QA, קורסי SAP ועוד רבים.
אז תואר ראשון הוא באמת "פאסה"?
תואר ראשון הוא סוג של כרטיס כניסה רשמי לעבודות מגוונות, אבל חשוב להבין שעולם ההייטק הוא לא בנק המציב רף כניסה של תואר ראשון. הסיכוי לקבלת משרה זהה בין מועמד שאינו מחזיק בתואר ראשון, על פני אדם המחזיק בתואר ראשון. יתרה מזאת, במידה וישנם שני מועמדים זהים למשרת Devops לדוגמה, האחד עם תואר ראשון באבטחת מידע והשני ללא תואר, אך בוגר קורס ספציפי בעולם Devops, הסיכוי של המועמד השני יהיה גבוהה יותר, כיוון שהחברה לא צריכה להשקיע בהכשרת העובד בתחום, אלא יכולה לזרוק אותו למים והוא ידע כיצד לעבוד עם תוכנות מורכבות.
לרשימת הקורסים שלנו שאינם דורשים תואר ראשון לחצו כאן.