עולם הפיתוח קורץ לרבים, במיוחד בעידן שבו המשכורות בהייטק מזנקות, ההטבות בהחלט מטורפות וכמובן הביקוש למתכנתים שנמצא זה זמן רב בשיאו. בתחום הפיתוח נוכל למצוא את תחום Full Stack העוסק בפיתוח WEB, עם שני תחומים נחשקים של צד שרת – Backend וצד לקוח – Front End. כאן בכתבה נתמקד בצד שרת ונסביר מה היתרונות של מפתח Full Stack המתמחה בפיתוח צד שרת.
ראשית, נסביר כי תחום פיתוח תוכנה מתחלק לשניים: Backend ו- Frontend. כפי שאמרנו, צד שרת מתייחס למה שגורם לממשק לעבוד, בעוד צד לקוח מתייחס למה שהמשתמש רואה בפועל. רק נציין כי מפתחי Backend בסופו של דבר עובדים בשיתוף עם מפתחי Frontend ולכן שניהם צריכים להכיר כלים ושפות קוד ששייכים לשני הצדדים. אגב, היום מפתחים רבים לומדים את שני התחומים על מנת שיוכלו ליהנות מסיכוי טוב יותר להתקבל למשרות נחשקות.
תכל׳ס, מה זה פיתוח Backend?
פיתוח Backend מתייחס לפיתוח צד השרת ומתמקד בעיקר בבסיסי נתונים, סקריפטים, ארכיטקטורת של ממשקים כמו אתרים ואפליקציות, ומגוון פעולות נוספות הנעשות מאחורי הקלעים. ובשפה פשוטה יותר, כל פעולה שאנחנו עושים בממשקים או באפליקציות מתוכננת על ידי מפתח פול סטאק המתמחה בצד שרת, החל מכניסה לחשבון שלנו, מילוי טפסים, רכישה מחנות אונליין ועוד. למעשה, הקוד אותו כותב המתכנת עוזר לדפדפנים לתקשר עם המידע הנמצא במסד הנתונים וכך לאפשר לנו לעשות את הפעולות המתבקשות.
הביקוש למומחי Full Stack בשוק העבודה
תחום ה- Backend וה- Frontend שייך למפתחי Full Stack, שתפקידם בין היתר לעסוק בטכנולוגיות המובילות בשוק שהם פיתוח WEB, אתרי אינטרנט, אפליקציות, ממשקים, מערכות טפסים, חנויות אונליין ועוד. תחום Full Stack מבוקש מאוד בתעשיית ההייטק, כיוון שהכל עבר ועובר לאונליין, הטכנולוגיה מתקדמת ועסקים וארגונים חייבים לעמוד בדרישה ולפתח ממשקים חדשניים שייצגו אותם בגאווה ברשת ויאפשרו ללקוחות שלהם לבצע מגוון פעולות אונליין.
זה יכול להיות ארגו ממשלתי שמעוניין לפתח פלטפורמה דרכה לקוחות יוכלו לקבל מידע, להגיש טפסים ולבצע מגוון פעולות אונליין. דוגמה נוספת, חברה שרוצה לפתח אתר אינטרנט או אפליקציה וכך הלאה. כאן מפתח Full Stack המתמחה בתחום Backend נכנס לתמונה ומפתח את ׳מאחורי הקלעים׳ של הממשק בהתאם לאפיון על ידי השרת כמו עיבוד, אחסון נתונים ותכנות.
האחריות במסגרת תפקידו של מפתח Backend
למפתח Backend יש אחריות רבה, הרי הוא אחראי על כל הפעולות שהגולש עושה מאחורי הקלעים ותפקידו לעשות הכל כדי למנוע תקלות ושהכל יעבוד מראש כמו שצריך. עוד בתחילת הדרך עליו להבין את המטרות של הממשק שאותו הוא עתיד לפתח ולהמציא פתרונות יעילים לצד השרת וגם להיות מעורב בבניית הארכיטקטורה של המערכת כדי להקל על התכנות והעיצוב בהמשך.
בנוסף, תפקידו של מפתח Backend לדאוג לכל הקשור לאחסון נתונים וגם לספק גישה לנתונים בהתאם להרשאה של המשתמש בצורה מאובטחת לחלוטין. כמו כן, הוא אחראי גם על פיתוח מערכת סליקה ותשלומים, אחסון מאובטח של המידע, ניהול משאבי ממשקי API הפועלים על פני מכשירים, להיות מעורב בארכיטקטורה של מערכת ועוד.