בארגונים שונים ישנן הגדרות שונות לתפקיד של DevOps. בחלק מהארגונים אנשי דבאופס אחראים על הטמעת תהליכים שונים; בחלק אחר, עיקר האחריות של דבאופס הינו יצירת תשתית עבודה בין אנשי IT לבין מפתחים; בארגונים אחרים, דבאופס משמע איתור פגמים בקוד ומניעתם מראש.
אולם בכל מקום שיש אנשי דבאופס, הם יהיו אחראים על מה שמכונה וירטואליזציה. אחד הכלים החשובים בהם משתמשים אנשי DevOps לצורך זה, היא מערכת Hyper-V מבית מיקרוסופט, שהייתה ידועה בעבר גם בשם Windows Server Virtualization. אז מה זה Hyper-V ואיך זה קשור לדבאופס? על כך במאמר זה.
Hyper-V ודבאופס
תפקידם של אנשי דבאופס (בין היתר כאמור) הוא לפרוס תשתיות פיתוח עבור המפתחים, וזאת על מנת לאפשר עבורם סביבת פיתוח איכותית, נוחה ויעילה. למטרות אלו, משתמשים אנשי DevOps בכל מיני כלים, אוטומציה, ענן וכדומה.
אחד מהכלים בארגז הכלים של אנשי דבאופס הוא וירטואליזציה (Virtualization) או שרת וירטואלי. המשמעות של וירטואליזציה היא שעל סביבת הפיתוח הפיזית שלכם (המחשב שלכם) מותקן מחשב נוסף נפרד לגמרי, אולם הוא קיים רק בצורה וירטואלית. על אותו מחשב שקיים באופן וירטואלי בלבד, אפשר להתקין מערכת הפעלה נפרדת, שיכולה לשמש כמחשב כמעט לכל דבר ועניין. השימוש בוירטואליזציה מאפשר למתכנתים לפתח במספר סביבות פיתוח בו זמנית, וכן לבדוק את הקוד שלהם בכל הסביבות בצורה נוחה יותר. כמו כן, הוא מאפשרת לחסוך במשאבים (יותר "מחשבים" על פחות חומרה). וירטואליזציה מדמה התנהגות של רכיבים מסוימים בחומרה, וכן מאפשרת לעקוף בעיות שונות בתהליך הפיתוח ולייעל אותו.
מכל מקום, וירטואליזציה היא באופן מובהק תחת האחריות של אנשי דבאופס. בהקשר הזה, מטרתם של מפתחי דבאופס היא להקים את השרתים הווירטואליים הללו, תוך שהם מתכננים את משאבי החומרה כך שהשרתים הווירטואליים יעבדו בצורה חלקה. הייפר וי (Hyper-V) הינו היפרוויזור המאפשר התקנה של מכונות וירטואליות אשר נועד לרוץ על מערכת הפעלה של מיקרוסופט, כלומר הן על ווינדוס והן על Windows Server. כלומר, נניח ויש לכם מחשב עם ווינדוס, אבל אתם רוצים להריץ עליו תוכנה שלא עובדת על ווינדוס, או שעובדת על גירסה ישנה יותר של ווינדוס: במצב כזה, ניתן להתקין עליו את Hyper-V, וכך לדמות רכיבי חומרה במחשב שלכם. על אותם רכיבים וירטואליים, ניתן להתקין שרתים וירטואליים.
היתרונות של Hyper-V
ל-Hyper-V יש מספר יתרונות. ראשית, Hyper-V מאפשרת ליצור מתגים וירטואליים, מה שמאפשר למחשבים הוירטואליים השונים לתקשר אחד עם השני בצורה נוחה. שנית, Hyper-V משתמשת במשאבי החומרה של המחשב הפיזי בצורה יעילה, ומאפשרת מיקסום ביצועים. שלישית, הייפר וי מאפשרת יצירת סביבת ענן פרטית בשרת, כלומר הקמה של מספר שרתים יחדיו, מה שמאפשר סקיילביליות בהפעלת התוכנה.
רוצים לשמוע על קורס ה Devops שלנו? לחצו כאן