תחום DevOps נחשב למאתגר בתחום ההייטק, זה שמונה מספר רק של כלים התומכים בתהליכי הפיתוח של הארגון ומנגד מנטרים ומייעלים את מערכות הפרודקשיין. אחד התחומים שתתקלו בו בלימודי DevOps הוא web server, בואו נראה על מה מדובר ואיך הוא משתלב בתהליך עבודתו של מומחה DevOps.
מה זה web server?
web server הוא שרת אינטרנט המותקן כתוכנה המבוססת על HTTP ומותקנת על מחשב, כאשר דרכה הגולשים יוכלו לגלוש ישירות לאתר. לרוב, משתמשים במונח "שרת אינטרנט" שבהם מאוחסנים רוב אתרי האינטרנט והפלטפורמות בהם אנו גולשים יום יום.
עם התפתחות עולם ה- WEB ופיתוח אתרי אינטרנט, אפליקציות וממשקים שונים, תחום שרתי אינטרנט התפתח פלאים, וכיום ישנה חשיבות רבה לאחסון יעיל של האתרים, וזאת לטובת גלישה מהירה ללא יצירת עומס על השרתים. אם כך, תחזוקת השרתים בארגונים חיונית מאוד, ולרוב מי שמבצע את התחזוקה והניטור הם אנשי DevOps.
כחלק מעבודתו של מומחה DevOps בארגונים, עליו לדאוג "לבריאות" המערכות השונות בארגון, ובין היתר גם לדאוג לשרתי האינטרנט על מנת שיעבדו בצורה תקינה, ולכן בעבודתו השוטפת הוא מרים שרתים כאלה, מנטר אותם, בודק את מהירות התגובה שלהם, בודק עומסים ומחלק עומסים בין השרתים הקיימים בארגון.
בקורס DevOps של מכללת INT לומדים המשתתפים את תחום web server, על מנת שיוכלו לבצע את עבודתם ולתחזק את השרתים הקיימים בארגון בו הם יעבדו. במסגרת לימוד זה, המשתתפים ילמדו לנטר, להרים, לבדוק מהירות, עומסים וידע נוסף על השרתים הנפוצים ביותר כדוגמת – Nginx, Apache,Squid .
בואו נראה מהם שרתי web server הנפוצים:
שרתי Nginx
Nginx הוא שרת HTTP הזהה לשרת המוכר – Apache, אך בעל יתרונות משלו. אחד מיתרונותיו הוא הביצועים הגבוהים, לצד שימוש מועט בזיכרון וצריכת משאבים נמוכה ביחס לאלטרנטיבות אחרות. בנוסף, Nginx משמש כשרת פרוקסי הפוך עבור הפרוטוקולים הבאים: HTTP, SMTP, HTTPS, POP3 ו-IMAP. השרת פותח על ידי איגור סיסוייב בשנת 2002, והוא עובד על מגוון פלטפורמות כמו windows, linux, BSD variants, OS X, AIX, HP-UX.
שרתי Nginx יעילים בעיקר לאתרי אינטרנט גדולים המכילים תכנים מרובים כמו בלוגים, מערכות טפסים, פורטלים, אתרי חדשות ועוד, מכיוון שהם יודעים לטפל במספר רב של בקשות, ומנגד לצרוך פחות משאבים. רק נציין שכיום כעשירית מאתרי האינטרנט בעולם מאוחסנים בשרת Nginx, שזוהי כמות עצומה.
שרתי Squid
שרתי Squid הם שרתי פרוקסי המבוססים על קוד פתוח, ומיועדים לעבודה עם מערכות לינוקס ויוניקס. Squid נחשב לאחד משרתי הפרוקסי הפופולריים בעולם, עם מאפיינים יוצאי דופן כדוגמת גמישות ויציבות שנחוצים מאוד לאתרים הדורשים האצה גבוהה וחיסכון ברוחב פס. שרתי Squid נפוצים בארגונים גדולים וחברות מסוג ISP, ומשרתים בנאמנות אלפי מבקרים וגולשים באתרים שלהם.
שרתי Apache
שרת Apache נחשב לוותיק, פופולרי ונפוץ מאוד בקהילת הקוד הפתוח. השרת בעל עיצוב מודולרי ומגוון יתרונות המאפשרים לקבל רמה גבוהה של התאמה כמעט לכל צורכי האחסון של אתרי אינטרנט. מלבד זאת, השרת נחשב לידידותי מאוד למשתמש ופועל על מערכות הפעלה רבות.