שפת הקוד פייתון היא אחת משפות התכנות הכי פופולריות בעולם התכנות. לפי סקר של אתר Stack Overflow, שפת פייתון היא שפת התכנות השלישית-הכי-פופולרית בקרב מתכנתים לשנת 2023 (דחקה את שפת SQL המתאימה למסדי נתונים). פייתון משמשת בין היתר ליצירת פרויקטים עבור כמה חברות אדירות-מימדים כגון פייסבוק, גוגל, נטפליקס ועוד. בהתאם לכך, יש ביקוש רב בשוק למתכנתים עם שליטה טובה בשפת פייתון.
לכן, היום בחרנו להאיר זרקור על שפת קוד פייתון: למה היא משמשת, מה היתרונות שלה, ואיך נראה תכנות בפייתון.
היתרונות של קוד פייתון
מבין שפות התכנות הנפוצות כיום, נדמה ששפת התכנות פייתון מתבלטת בתור שפה פופולרית במיוחד. קוד פייתון נמצא בשימוש רווח בקרב מפתחים, מדעני נתונים ומהנדסים. ספריות פייתון נמצאות בשימוש רב בתחום הסייבר, בתחום פיתוח ל-AI ועוד.
אז מה הופך את פייתון לכל כך פופולרית? ראשית לפייתון יש סינטקס (תחביר) אינטואיטיבי וקריא. במילים פשוטות, אם תקראו קוד פייתון, יהיה לכם יותר קל להבין אותו מאשר לו תקראו שפות מחשוב בסינטקס מורכב יותר. האמת? לנסות להבין פייתון אפשרי (במקרים הקלים) גם עבור מישהו שאינו בקיא בתכנות. זה במידה רבה מכך שפייתון היא שפת סקריפט, כלומר הקוד שכותבים רץ באופן מיידי, ללא צורך בקומפיילר (שפות תכנות שאינן סקריפט עוברות קומפיילינג לצורך ביצוע פעולות, ויוצרות קבצי exe.). שפות סקריפט הן פשוט פשוטות יותר להבנה, משום שהן מיידיות יותר.
כמו כן, שפת פייתון היא רב-פרדיגמטית, כלומר היא מאפשרת סוגים שונים של תכנות. בין היתר, היא מאפשרת תכנות מונחה-עצמים. קחו למשל קוד פייתון לדוגמא:
fruits = ["apple", "banana", "cherry"] for fruit in fruits: print(fruit)
המשמעות של תכנות מונחה-עצמים, היא שזו שיטת תכנות (Design pattern) שבה כתיבת הקוד עובדת כך שתוך כדי הכתיבה מגדירים ישות, מאפיינים את הפרטים ביישות הזו, ונותנים לה תכונות. למשל: פירות=בננה, תפוח, דובדבן. בסוף, הכל מאוד אינטואיטיבי, ולמעשה מדובר בשפה הנחשבת לקלה עבור מתחילים בתחום התכנות.
כמו כן, שפת פייתון הינה מאוד שימושית. כפי שאמרנו, פייתון היא שפה רב פרדיגמטית, ומאפשרת תכנות פרוצדורלי, מונחה-עצמים ופונקציונלי; כלומר, היא יכולה להתאים למטרות רבות. למשל, קהילת פייתון יצרה ספריות תכנות רבות (פונקציות שימושיות) המקלות על פיתוח יישומים מתקדמים בתחומים שונים, כמו למשל AI, משחקי מחשב, אפליקציות, סייבר סקיוריטי ועוד. רוצה לומר, פייתון היא שימושית לתחומים גדולים וחשובים. היופי בפייתון הוא בכך שהיא מאפשרת לפתח יישומים גדולים וחשובים, בצורה פשוטה יחסית לשפות אחרות.
וכאן נגענו בנקודה נוספת, והיא הקהילה הגדולה של פייתון: לפייתון יש קהילה גדולה ופעילה של משתמשים, שיוצרים ספריות שונות לשימושם של מפתחים. בזכות הספריות הללו, אפשר לחסוך המון עבודה בתכנות, וליצור יישומים נפלאים בפחות משאבים.
שימושים לכתיבת קוד פייתון לדוגמא
פייתון יכולה לשמש לכתיבת אוטומציה, כלומר ייעול של ביצוע משימות באמצעות מחשב, אשר אחרת היו מבוצעות על ידי אנשי QA באופן ידני. למשל, הנה דוגמה לקוד פייתון המשמש לאוטומציה:
import os
import time
print("Starting script...")
# פתיחת תוכנית
os.system("notepad.exe")
time.sleep(5)
# הקלדת טקסט os.system("echo Hello World > test.txt")
time.sleep(2)
# סגירת תוכנית os.system("taskkill /f /im notepad.exe")
print("Script finished!")
זו דוגמה פשוטה לביצוע משימה של אוטומציה במערכת: פתיחת תוכנית, הקלדת טקסט וסגירת תוכנית באופן אוטומטי. כמו כן, פייתון טובה מאוד לעבודה עם מסדי נתונים. הנה דוגמה לשימוש בספריית Pandas של פייתון לביצוע ניתוח סטטיסטי פשוט:
import pandas as pd
data = pd.DataFrame({
'Name': ['John', 'Mary', 'Peter', 'Jeff', 'Bill'],
'Age': [28, 32, 25, 36, 42],
'Height': [180, 165, 178, 174, 168],
'Weight': [80, 60, 72, 66, 70]
})
# ממוצע גיל
print(data['Age'].mean())
# מספר אנשים מעל גיל 30
print(data[data['Age'] > 30].shape[0])
# מתאם בין גובה למשקל
print(data['Height'].corr(data['Weight']))
# חציון הגילאים
print(data['Age'].median())
להלן, הפלט של הניתוח הסטטיסטי:
32.6
3
0.7436625514403292
31.0
רוצה לומר, פייתון היא אינטואיטיבית, שימושית מאוד, ויש לה קהילה גדולה של מפתחים ומידע, מה שהופך אותה לשפה מאוד אטרקטיבית ללימוד.