אם הגעתם לכאן, אין זה אומר שאינכם יודעים מהי ההגדרה של סייבר, אבל סביר להניח שאתם מחפשים קצת יותר מידע על תחום סייבר, הנחשב לאחד המדוברים בשנים האחרונות. אז נסביר שההגדרה של המילה "סייבר" היא קיצור של המילה קיברנטיקה, המשמש ככינוי נפוץ למרחב הקיברנטי בתחום האינטרנט בפרט.
סייבר למעשה נוגע במספר רב של תחומים כמו אבטחת מידע, סייבר טרור, לוחמת סייבר, סייברכונדריה (תחום האוסף מידע על משתמשים לצרכים רפואיים), מידענות סייבר ועוד.
אבל, אם אתם שואלים מהי סייבר הגדה כתחום עיסוק, כאן העלילה משתנה והופכת להרבה יותר מעניינת. כאן מדובר המתקפות, האיומים, ההאקרים עם המסכות הלבנות ההופכים את המונח סייבר להרבה מעבר לסתם הגדרה פשוטה. ככל שעולם הדיגיטל והטכנולוגיות מתקדם, כך גם עולמם של האקרים ופורצים הופך למאתגר יותר, הם נעשים חדים, מפתחים שיטות משלהם והופכים להרבה יותר מתוחכמים, מה שמצריך מארגונים לפעול במשנה זהירות עם המידע שלהם.
מה בכלל האקרים עושים?
אז טוב שאתם כאן, כי מסתבר שהאקרים הם הרבה מעבר למסכות לבנות, גלימות שחורות ושמות מסתוריים. האקרים יודעים היטב להתנהל ברשת ולנצל פרצות למטרות בצע כסף או סתם כדי להציק לארגונים מסיבות שונות. הם יכולים לגנוב מידע, לסחוט ולאיים על ארגונים, לבקש כופר תמורת שחרור מידע, לפגוע קשות בתשתיות, להפיל אתרי אינטרנט, לגשת למאגרי מידע ולהדליף מידע והרשימה עוד ארוכה. בקיצור, הם הסיוט הגדול של כל בעל עסק או ארגון בעולם.
למה הם עושים את זה? לרוב ממניעים כלכליים הרי כאשר הם גונבים מידע, הם יכולים למכור אותו לכל המרבה במחיר, הם יכולים לסחוט ארגונים ולבקש דמי כופר ועוד. עם זאת, ישנם האקרים העובדים ממניעים אידיאולוגים כמו ארגוני טרור. רק נציין כי ההאקרים עליהם דיברנו יכולים להתנהל באופן עצמאי, בקבוצות, ואפילו כארגוני סייבר ענק שמטרתם להרוויח כסף.
סייבר הגדרה ועקרונות
כל אלה לוקחים אותנו לתחום הסייבר, העוסק בהגנה מפני האקרים עליהם הרחבנו. תחום הסייבר רחב מאוד, ומבוסס על שלוש עקרונות;
- הגנה על המידע בארגונים מפני שינויים זדוניים ודליפת המידע.
- הגבלת הגישה למידע על ידי הגנה על הפרטיות והזכויות.
- שמירה על זמינות המידע למשתמש המורשה בכל רגע נתון.
כאשר נכנסים לתחום הסייבר, חשוב להבין את העקרונות הללו, כיוון שחלק מתפקידו של איש סייבר הוא לעסוק בעקרונות אלה בארגונים בהם הוא עובד. לדוגמה, בעיקרון אחד, עליו להגן על המידע הקיים בארגון באמצעות הטמעת תוכנות אבטחה וביצוע ניסיונות פרצה (חוקיים) על מנת לאתר כשלים בקוד או פרצות העלולות להוות איום. בנוסף, עליו לבצע בדיקות אבטחה תקופתיות או לטפל בפרצות סייבר שאירוע בארגון.
מגוון תפקידים מאתגרים בתחום הסייבר
ככל שתחום הסייבר מתפתח כך גם מוצעים תפקידים מאתגרים למתעניינים בתחום. אם בעבר היה תפקיד אחד של "מומחה מערכות מידע", כיום נוכל למצוא טייטלים נוספים ותפקידים מגוונים, דבר המאפשר למי שמעוניין להיכנס לתחום לבחור את התת תחום בעולם הסייבר המתאים לכישוריו. לדוגמה, תפקיד מגן סייבר נחשב למאתגר מאוד ומכיל בין היתר איסוף מידע מודיעיני על פורצים ולאתר פרצות אבטחה על ידי פרצות מבוקרות. תפקיד נוסף הוא האקינג שתפקידו לפתח כלים לפרצות שאותרו.
רוצים להיכנס אל תחום הסייבר? אתם מוזמנים להתעדכן על קורס הסייבר שלנו במכללת INT כאן!