כאשר אדם רוצה להתמקצע בתחום של ניהול רשתות תקשורת, אחד המונחים שהוא נתקל בהם די בהתחלה הוא NOC (ראשי תיבות של Network Operation Center). אם אתם חושבים על לימודי ניהול רשתות, ומגלים עניין בתחום, כדאי שתכירו כבר כעת את חשיבותו של ה-NOC.
לנטר את הרשת
בארגונים גדולים, בחברות הייטק למיניהן וכדומה, ישנה בדרך כלל רשת תקשורת פנים-ארגונית. אותה רשת מהווה תשתית חשובה עבור הארגון או החברה, שהרי היא משמשת לצורך תעבורה של מידע ונתונים בצורה יעילה בין כל המחשבים ברשת, וכן לביצוע פעולות גיבוי, תיעוד, תקשורת מהירה ועוד. בעידן המודרני, ארגונים למיניהם, בעיקר ארגונים בינוניים ומעלה, נסמכים מאוד על תפקודה התקין של רשת התקשורת הפנימית של הארגון, לצורך תפקודו התקין של הארגון כולו. לא אחת קורה שארגון מתקשה מאוד לתפקד, בוודאי לא באותה יעילות, כאשר ישנה תקלה ברשת הארגון.
כאשר יש רשת תקשורת פנים-ארגונית, בדרך כלל נמצא בארגון גם מרכז פעולה לניהול הרשת, המכונה גם NOC (שהוא כאמור Network Operation Center). תפקידו של ה-NOC הוא לפקח ולנטר את פעילות הרשת, ובעיקר לזהות דפוסים חריגים בפעילות הראשונות, וזאת לשם מניעת תקלות ומתקפות סייבר. מהנדסי noc מנטרים מגוון מדדים כגון היקף תעבורת רשת, זמני תגובה, שגיאות וכדומה, וכן מזהים חריגה מפעילות תקינה, יודעים לתת מענה לתקלות, לבצע מחקר של תקלות ועוד.
תפקידו של מהנדס NOC
מהנדס NOC, המאייש את מרכז הפעולה לניהול וניטור הרשת, מבצע בפועל מספר משימות.
- ניטור בריאות הרשת והשרתים- פיקוח על רכיבי הרשת, גובה התעבורה ברשת וכדומה. כך למשל ניתן לזהות אם אחד הרכיבים אינו פועל כשורה, וכך יכולים לתת לכך מענה (בין אם בעצמם, ובין אם באמצעות מהנדס מומחה לדבר). מהנדס NOC משתמש לשם כך במגוון כלים לניטור רשתות, כלים לניטור שרתים, פרוטוקולים פשוטים לניהול רשתות (SNMP), וכן יישומים שונים המספקים התראות למיניהן.
- ניטור ומעקב אחר דפוסי תעבורה- דפוסי תעבורה מעידים על תפקודה היעיל של הרשת. הפיקוח נעשה באמצעות אינדיקטורים קבועים המעידים על ביצועי הרשת (KPIs), כמו למשל זמני תגובה, ניצול רוחב פס ועוד.
- הגנה מפעילות זדונית- אורגנים רבים בכל ארגון אחראים או שותפים לאחריות מפני פעילות סייבר זדונית, וכך גם ה-NOC. מהנדסי NOC פועלים כדי להבטיח שהרכיבים השונים ברשת אינם פגיעים להתקפות סייבר, למשל על ידי עדכוני תוכנה, תחזוקה, הסרת פעילות לא נחוצה ועוד. כמו כן, הם מבצעים מעקב באמצעות כלים שונים אחר תוכנות זדוניות, סוסים טרויאנים, וירוסים ועוד.
- הקמת נקודות גישה לרשת- אנשי ה-NOC אחראים על כך שכל חבר ברשת יקבל עמדת גישה פעילה לרשת, בהתאם לצורך שהוא ממלא באותו הארגון.
- תחזוקת הרשת- מהנדסי NOC אחראים על תקינות פעילות רכיבי הרשת, עדכוני תוכנה, מעקב אחר טכנולוגיות חדשות שיצאו ויכולות להתאים לצרכי הארגון ועוד.
לסיכום, פעילות ה-NOC נחוצה לשם תפקודה התקין של הרשת הארגונית, ומהנדסי noc נוקטים במגוון פעולות על מנת לשמור על פעילותה התקינה של הרשת.