אז אתם מתעניינים בעולם ההייטק והשיווק, את צמד קיצורי המילים UX UI בטח יצא לכם לשמוע לא מעט פעמים, ותמיד בהקשר של מה זה UX UI? ראשי התיבות הם User Experience, שהמשמעות בעברית היא חוויית משתמש, וכן User Interface, שהמשמעות בעברית היא החלק הוויזואלי, זה שנראה לעין.
מה זה UX UI ואיפה אנחנו פוגשים את זה בחיי היום-יום?
המונחים User Experience ו- User Interface הם שני מונחים שמשתלבים זה בזה, והם מה שהופך את המוצר לשימושי, נוח ונעים. ה"מוצר" יכול להיות אפליקציית משחקים, אתר קניות אונליין, תוכנת נוכחות אדם לחברות וארגונים, בקבוק שמפו, גריל גז, תיק גב ובעצם כל מוצר המשמש את האדם ואפילו את בעלי החיים. חברות הייטק וחברות סטאטרט-אפ מפתחות גם וגם: גם "מוצרים" דיגיטליים כדוגמת תוכנות, אתרים ואפליקציות, וגם מוצרים "פיזיים" כדוגמת מכשירים, מכונות ואביזרים. ממשק משתמש כולל תצוגה של מראה הממשק – החל מהצבעים ועד הטקסט, והוא כמובן צריך להיות ידידותי למשתמש. חוויית משתמש לעומת זאת כוללת את האופן שבו המשתמש פועל עם הממשק והרגשות שעולים בו. בין השאלות שנשאלות בתהליך של עיצוב חוויית משתמש הם:
- האם הצבעים של האתר משרים תחושת רוגע?
- האם ברור מספיק למשתמש כיצד להגיע לעמוד הרכישות באתר?
- האם הניווט באפליקציה היה "מאבק" עבור המשתמש, או שהדברים היו ברורים?
- האם נוח לאחוז בבקבוק השמפו בזמן שהידיים רטובות?
- האם השימוש בתוכנה מייעל את העבודה לרכזת משאבי אנוש או מאריך אותה?
שאלות אלה ועוד הן חלק מהשאלות שעולות במסגרת העבודה על חוויית משתמש – User Experience והעיצוב הגראפי – User Interface.
מה ההבדל בין UX ל-UI?
אחרי שהבנו מה זה UX UI, אנחנו יכולים להבין טוב יותר את ההבדלים. ניקח כדוגמה ידועה את בקבוק הקטשופ של חברת היינץ. העיצוב הוויזואלי של הבקבוק, ה-UI, לא שונה באופן מהותי מהמתחרים. על חלק מהאנשים העיצוב הוא עשוי לעשות רושם של קטשופ "בוגר" יותר, עם טעמים עזים יותר, מאשר קטשופ שמשווק לצעירים. בהיבט ה-UX, חוויית המשתמש – יש הבדל מהמתחרים. כולנו מכירים את הסיטואציה בה הקטשופ עומד להיגמר. מצד אחד קשה להוציא את השאריות, ומצד שני – אנחנו לא רוצים לוותר. הפקק של בקבוק הקטשופ של היינץ הוא פקק שטוח, שמאפשר להעמיד את הקטשופ הפוך במקרר ועל ידי כך לנצל כל טיפה של טעם. לא מדובר בדבר של מה בכך אלא במחשבה שהושקעה בעיצוב, ואם תשימו לב לפרסומות – גם בתמונות המוצר הקטשופ עומד הפוך (על הפקק).
מה זה UX?
זה חוויית משתמש, וראשי התיבות באנגלית הם User Experience . התחום כולל את כל התגובות והתחושות שהמשתמש מרגיש בזמן שהוא משתמש במוצר ואף בשירות שלנו. אפשר לדמות את איש ה-UX לפסיכולוג של הפרויקט, שנדרש לאפיין ולתכנן כיצד המשתמשים ו/או הלקוחות הפוטנציאליים ירגישו כשהם מסתכלים על המוצר, מה יהיה סדר הפעולות של המשתמש הממוצע ומה הם מצפים לקבל בתהליך מתחילתו ועד סופו. במילים אחרות, המטרה של UX היא ליצור מוצר נוח, מותאם וברור. כדי להיות אנשי UX מצוינים צריך להיות אנשים שמבינים באנשים, יודעים לאתר את הצרכים והכאבים שלהם ויודעים לפתור להם את הבעיות.
מה זה UI?
אנשי UI הם האנשים שאמונים על העיצוב של המוצר, בין אם מדובר במוצר דיגיטלי כדוגמת תוכנה או אפליקציה ובין אם מוצר פיזי. זה בא לידי ביטוי בבחירת הצורה של המוצר, צבעים, תמונות, אסתטיקה, כפתורים, טקסט וכדומה, ולמעשה כל מה שהמשתמש רואה בעיניים ונוגע בידיים. כפי שניתן להבין, העיצוב הולך יד ביד עם חוויית המשתמש, ולמעשה נגזר ממנה – את הניתוח שאנחנו עושים כדי להבין את הצרכים של המשתמש ואיך אנחנו רוצים שהוא יחווה את השימוש, אנחנו מתרגמים בעיצוב של המוצר – וזה למעשה UX UI בשלמותו. כמובן שעל העיצוב להיות נקי וברור על מנת לאפשר שליטה קלה ומהירה. במרבית החברות כיום מעסיקים אנשי UX UI המחזיקים הן ביכולות UX והן ביכולות UI.
באילו תחומים משתמשים ב-UX UI?
UX UI נמצא במגוון רחב של תחומים. למעשה, כל מוצר שאנחנו צורכים, בין אם הוא דיגיטלי ובין אם הוא פיזי, עבר תהליך של חשיבה ועיצוב. בחלק מהמקומות יקראו לזה UX UI ובחלק בשמות אחרים – כשהמטרה היא זהה:
- אפליקציות ואתרי אינטרנט
- מוצרי תוכנה
- מוצרי צריכה
- מערכות מורכבות
ועוד קצת על חוויית משתמש מעולמות אחרים
הידעתם? אפילו סיבוב בלונה פארק יכול לגרום לאיש UX UI למלמל על חוויית משתמש מדהימה. הוא מתכוון לא רק לעיצוב ולצבעים, אלא גם לדרך שהוא עובר מהרגע שהוא נכנס – לסדר של המתקנים מהקל אל הכבד ואפילו לפיזור הנכון של מכונות השתייה והקיוסקים – בדיוק כשצריך אותם, בירידה מהמתקנים שזוללים הכי הרבה אנרגיה ובירידה מהמתקנים שהתור אליהם הוא תמיד ארוך וחשוף לשמש. כפי שניתן להבין, בקרב מביני עניין חוויית משתמש הפכה לדרך לתאר את כל מה שמתוכנן בצורה מחושבת ומוקפדת כדי לענות על הצרכים של בני האדם.
לפניכם מספר אלמנטים עיקריים שיש לקחת בחשבון כדי לספק חוויית משתמש טובה:
- שימושיות המוצר – שימושיות המוצר זהו האלמנט הבסיסי והחשוב ביותר – עד כמה המוצר שמיש, קל ומובן לתפעול, אינטואיטיבי ופותר את הבעיה או מספק את הצורך לשמו הוא נוצר. המטרה היא לספק מוצר קל לתפעול, שיצריך מינימום התעסקות בלהבין כיצד מפעילים או משתמשים במוצר, וכל זאת מבלי לפגוע בתחכום ובנראות של המוצר.
- ביטחון – עיצוב UX UI צריך לספק ביטחון למשתמש. זה יכול להיות ביטחון לבצע רכישה באתר אינטרנט שנראה מקצועי ורציני, ואפילו ביטחון להשתמש במוצר שנרכש בחנות חשמל.
- אסתטיקה ונראות – אסתטיקה ונראות הם חלק בלתי נפרד מחוויית המשתמש. מעטים מאיתנו ירכשו כורסה נוחה לסלון אם העיצוב שלה מכוער או מיושן. האסתטיקה והנראות נכונים לכל סוגי המוצרים, דיגיטליים ולא דיגיטליים.
- אמינות ונגישות – מה זה UX UI? שילוב בין העולמות. עד כמה המוצר עובד חלק, ללא תקלות ובאגים, ומחבר בצורה מושלמת בין השימושיות לנראות?
כיצד UX UI משפר אתר רווחיות הארגון או החברה?
- הפחתה בהוצאות – בזכות חוויית משתמש טובה שכוללת כמובן עיצוב נעים לעין שתורם להבנה של המוצר – ניתן לחסוך במוצרים נלווים שמטרתם להסביר כיצד להשתמש במוצר.
- הגדלת מכירות – UX UI מצוין יוביל לביצוע של רכישות. הדוגמה הטובה ביותר היא רכישות מתוך אתר או אפליקציה.
- השפעה על מעגלים נוספים – חוויית משתמש טובה תוביל להגדלת מאגר הלקוחות בזכות המלצות ורכישה חוזרת של לקוחות קיימים.
אילו יכולות צריך כדי לעסוק בתחום?
כדי לעסוק בתחום של חוויית משתמש צריך כמובן לדעת לעצב, ובמסגרת קורס UX UI לומדים עיצוב בתוכנות מתקדמות (ברוב הקורסים יש צורך בידע מוקדם). לכן יש צורך ביצירתיות, באהבה לעיצוב ובאסתטיקה. מלבד זאת, חוויית משתמש זהו תחום שנוגע להתנהגות האנושית, לדרכי החשיבה וההתנהלות, ובמילים אחרות – זאת פסיכולוגיה של ממש, בה אנחנו מנסים להעריך על בסיס מידע מבוסס כיצד קהל היעד של המוצר יתנהג עם המוצר ואיך נעניק לו את הפתרון הטוב ביותר.
מה לומדים כדי לעסוק בתחום?
כדי להבין לעומק מה זה UX UI ואיך העבודה מתרחשת בפועל, הקורס הטוב ביותר הוא קורס UX UI, שמוצע כמובן אצלנו במכללה ומקיף את כל מה שצריך לדעת. לא ניתן להיות UX UI Design ללא הידע העיצובי, כלומר ללא UI, אך ישנן חברות שמפרידות בין התפקידים, כלומר איש שאחראי על העיצוב של המוצר הדיגיטלי / הפיזי ואיש שאחראי על חוויית המשתמש. מי שאוהב את השילוב בין יצירתיות ועיצוב לחשיבה מעמיקה, מחקר קהלים ופסיכולוגיה צרכנית – אין ספק שמדובר בתחום שהוא גם מבוקש וגם מאתגר.
מה זה UX UI? מה שמבדיל בין מוצר שיורד מהמדף למוצר מצליח
תחום חוויית המשתמש הוא תחום מבוקש שנמצא במרבית חברות ההייטק כיום, וכן בסטודיו לעיצוב ושיווק דיגיטלי. דווקא בעולם תחרותי, ודווקא כשהצרכנים רוצים לקבל יותר עבור הכסף שלהם – החשיבה המוקפדת מאחורי כל מוצר מעניקה לו עליונות.