בדיקות תוכנה הן חיוניות מאוד להצלחה של תוכנה, אתר, אפליקציה או כל מוצר שהוא. תחום בדיקות התוכנה מאוד רחב ומסועף, אבל הוא כולל שתי חלוקות נפוצות- בדיקות אוטומציה ובדיקות ידניות. הבחירה בין סוגי הבדיקות (אוטומטית וידנית) תלויה בגורמים רבים כמו זמן, עלות, תקציב, יכולות ועוד.
חשוב לדעת את ההבדל ומה היתרונות והחסרונות של כל אחד מסוגי בדיקות התוכנה- בין אם בבחירה באיזה תחום להתמקצע ובין אם יש צורך לתכנן תהליך בדיקה ולהחליט באיזו צורת בדיקות הכי עדיפה ויעילה לשימוש בעבור איזה חלק של תהליך הבדיקה.
ההגדרה הפשטנית של שני סוגי הבדיקות: בדיקות ידניות הן בדיקות שנעשות על ידי הבודק עצמו, ללא סיוע של גורם ממוחשב/אלקטרוני אחר. לעומת זאת, בדיקות תוכנה אוטומטיות נעשות בעזרת תוכנה, קוד או כלים ייעודיים נוספים. במאמר זה ננסה להציג פלוסים ומינוסים לכל אחת משיטות הבדיקה.
בדיקות ידניות
- בדיקות תוכנה ידניות לרוב יהיו שימושיות בבדיקות הראשונות, קצרות או כאשר אין צורך קבוע בבדיקות חוזרות תכופות.
- כאשר בודקים חוויית משתמש, בדיקות ידניות הן היכולות שיכולות להבחין פרמטרים כמו נוחות השימוש, השימוש האינטואיטיבי ועוד.
- בכל מקרה נוסף בו הרצת הבדיקה תלויה בבודק- החשיבה היצירתית, יכולות אנלוגיות, ידע וניסיון ואינטואיציה.
והחסרונות של הבדיקות הידניות:
- הן חשופות לטעויות אנוש, דבר שקורה באופן טבעי וגם לבודק המיומן ביותר.
- לרוב הן לוקחות יותר משאבים- יותר זמן ויותר עובדים, ובשל כך יכולות לעלות יותר כסף.
בדיקות אוטומציה
- בבדיקות תוכנה בשיטות אוטומטיות, לרוב התוצאות יהיו אמינות יותר. על כך ניתן ללמוד בין היתר במסגרתקורס אוטומציה QA.
- מאחר ומדובר בתוכנה או קוד, לרוב הביצוע יהיה מהיר יותר בצורה משמעותית, וידרוש פחות כוח אדם לביצוע הבדיקות.
- כאשר הבדיקה חוזרת על עצמה לעיתים תכופות, או נמשכת זמן רב יותר משתלם להשקיע בבדיקה אוטומטית.
- בדיקות אוטומציה יעילות מאוד כאשר מדובר בבדיקה מורכבת יותר, כאשר יש צורך בחזרות תכופות של אותה הבדיקה וכאשר צפויים שינויים רבים בקוד.
- בדיקות אוטומטיות יעילות במיוחד כאשר בודקים ביצועים, לדוגמה בדיקת עומסים הדורשת הדמיית הרבה משתמשים בו זמנית. כמו-כן כאשר נדרשות מספר פעולות במקביל או שימוש במספר מערכות בו זמנית.
קצת חסרונות:
- כאמור, בדיקות אוטומטיות לא יכולות להעיד על נוחות או יעילות וכל מה שקשור בחוויית המשתמש.
- על מנת לייצר את התוכנה/קוד לבדיקה דרושה השקעה ראשונית. לעיתים זהו חיסרון בגלל עלויות לעומת השימושיות שתיעשה בבדיקה זו בעתיד.
בדיקות תוכנה ידניות ואוטומטיות אמנם שונות, אך זה לא אומר שהן לא יכולות לעבוד במקביל ולחזק אחת את השנייה. השילוב בין בדיקות אוטומטיות לידניות יכול לכסות את הצרכים השונים והדרישות השונות. בתכנות בדיקות תוכנה אם בוחרים בין השיטות בחוכמה ומתוך ידע והבנה אפשר להגיע לתוצאות מהירות, יעילות ואמינות יותר.