בתור משתמשים, בכל פעם שאנו נכנסים לאתר אינטרנט, תוכנה או אפליקציה חדשה בטלפון שלנו, אנחנו נוטים שלא לחשוב על המאמץ שהושקע כדי ליצור אותם. כשחוויית השימוש מרגישה לנו נכונה, אנחנו פשוט מבינים באופן אינטואיטיבי שהכל נראה מזמין, חכם וזורם. הכוח של עיצוב חוויית משתמש UI, הוא בכך שכאשר הדבר נעשה בצורה ידידותית, הוא גורם למשתמשים להתמיד בשימוש ביישום, ומנתב אותם בהתאם לרצונות המפתחים, וכל זאת כמובן מבלי שהמשתמשים בכלל תוהים לעצמם על רצונות אלו. אבל מה זה באמת חוויית משתמש UI, ואיך זה עובד בפועל? כל מה שחשוב לדעת.
ההבדל בין עיצוב חוויית משתמש לעיצוב ממשק משתמש
כאשר מפתחי פרונט אנד למיניהם מפתחים מוצר כגון אתר, תוכנה או אפליקציה, הם בעצם כותבים קוד בשפת התכנות המתאימה. הם לא מעצבים את מראה המוצר, ולא מחליטים על המלל שיופיע בו, התפריטים, הקופי, הצבעים וכדומה; כל זה נעשה לפני על ידי צוות האחראי על עיצוב חוויית משתמש UI. אולם מה זה בעצם אומר?
התחום של עיצוב ואפיון חווית משתמש, מכונה לא פעם בתעשיית ההייטק UX/UI. מדובר בשני תחומים נפרדים כביכול אך למעשה שלובים האחד בשני: UX הוא קיצור של User eXperience. לעומת זאת, UI מייצג User Interface. כשאנחנו מדברים על UX, אנחנו מדברים בעצם על אפיון מפורט של מוצר דיגיטלי; כלומר, לפני שמתחילים לייצר מוצר דיגיטלי כגון תוכנה חדשה, אפליקציה, משחק מחשב, אתר אינטרנט וכדומה, אותו מוצר מתוכנן לפרטים על ידי מאפייני UX. אפשר לחשוב על מאפייני ה-UX בתור אדריכלים שמתכננים תוצרי דיגיטל. מאפייני ה-UX חוקרים את המשתמשים הפוטנציאליים של המוצר הדיגיטלי, מגלים מה חשוב להם, ואז מוצאים את הדרך האופטימלית שבה הדברים יעבדו. בסוף תהליך האפיון, מאפייני ה-UX בונים דגם אבטיפוס המורכב מתרשימים מפורטים לביצוע. אחרי שנבנה אפיון שלם, נכנסים לפעולה מעצבי ה-UI, שלוקחים את האפיון הזה ונותנים לו פנים: איך ייראו התפריטים שתכננו, איך ייראו הכפתורים, טיפוגרפיה, פונטים, בחירת פלטת הצבעים, איך האלמנטים הגרפים יזרמו למשתמש וכן הלאה. מדובר בתפקיד עיצובי, אולם להבדיל ממעצב גרפי למשל, מעצב UI הוא מי שמתמחה בבניית דיזיין סיסטם, קרי עיצוב מנגנון שלם לאפליקציות, תוכנות, אתרים ועוד.
אם נחזור לאנלוגיה מלמעלה, אם מאפייני UX הם אדריכלים, אז מעצבי UI הם מעצבי הפנים, שתופרים את ההיבטים העיצוביים בהתאם לתכנון, בוחרים את הצבעים וכן הלאה. בהמשך לאנלוגיה הזאת, אחרי שיש לנו עיצוב ואפיון מוכן, המתכנתים הם כביכול הבונים, אנשי הביצוע, אלו שלוקחים את האפיון והעיצוב מתרשימים, וכותבים אותו בשפת קוד. אם נסכם כביכול תפקידי ה-UX וה-UI שונים האחד מהשני במהותם. עם זאת, ה-UI הוא המשך טבעי של ה-UX, ולכן התעשיה מאוד אוהבת את מי שיודע לבצע מלאכות אלו בצורה משולבת.
דרך עבור אנשים יצירתיים להשתלב בהייטק
לא פעם אנשים שיש להם "אופי הומניסטי" או "נטיות אומנותיות" סבורים שאין להם דרך להשתלב בתפקידי מפתח בהייטק, משום שהם סבורים שהייטק הוא עניין למפתחים בלבד. אולם עבור אנשים מסוימים, התפקיד של אפיון ועיצוב חוויית משתמש UI הוא אופציה נהדרת להשתלבות בהייטק. זו דרך מעולה עבורם להגשים את עצמם ולקבל תפקיד משמעותי בחברות מצליחות, תפקיד ששכרו בצידו.
לא מפתיע אגב, שחברות רבות יודעים "לשלם יפה" עבור מעצבי חוויית משתמש UI מוכשרים: אפיון חוויית משתמש היא זו שמכריעה במידה רבה האם משתמשים יאהבו להשתמש במוצר או לא, והיא זו שקובעת במידה רבה את ההצלחה שלו. לא משנה על איזה מוצר מצליח תוכלו לחשוב, חוויית המשתמש שלו היא בוודאות מנצחת. כל חברה שרוצה להצליח, חייבת אנשי UX/UI טובים כדי לעשות זאת.